انحلال شرکت
انحلال شرکت و اقدامات لازم قبل و بعد از آن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. در این نوشته به صورت مختصر و چکیده به مراحل و اقدامات قبل و بعد از ثبت انحلال انواع شرکتها و مدارک مورد نیاز آن، تصفیه شرکت و وظایف مدیر تصفیه، نحوه تقسیم اموال شرکت بعد از انحلال و همچنین مالیات و هزینه انحلال شرکت اشاره کردهایم.
“در صورت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با ما تماس بگیرید”
ثبت انحلال شرکت به چه معناست؟
انحلال شرکت به معنی از بین رفتن، برچیده شدن و تعطیل شدن شرکت است و مطابق با قانون تجارت، شرکاء و سهامداران شرکت وظیفه دارند که پس از انحلال و برچیده شدن شرکت، این موضوع را بصورت رسمی به مرجع ثبتی کشور که بنام اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری شناخته میشود اعلام نمایند تا موضوع درخواست منحل نمودن شرکت بصورت رسمی به ثبت برسد که به این فرآیند در اصطلاح ثبت انحلال شرکت گفته میشود.
هنگامی که دو یا چند نفر سرمایه، تخصص، انرژی، کار، اندیشه و زمان خود را در قالب شرکت با یکدیگر تجمیع و اقدام به تشکیل و ثبت شرکت مینمایند در واقع یک شخصیت حقوقی جدید به نام شرکت را بوجود می آورند. اما این شرکت ممکن است پس از مدتی و بنا به دلایل گوناگونی بصورت اختیاری و یا قهری به پایان دوران فعالیت خود برسد و منحل شود.
با توجه به مواد گوناگونی از قانون تجارت که هر کدام اختصاص به نوع خاصی از شرکتها اعم از شرکت با مسئولیت محدود، شرکت سهامی خاص، شرکت تضامنی، شرکت تعاونی و غیره دارند، موضوع انحلال شرکت باید به مرجع ثبت شرکتها اعلام شده و پس از به ثبت رسیدن، به اطلاع عموم مردم برسد.
مدارک مورد نیاز انحلال شرکت
انحلال اشخاص حقوقی زیر مجموعه ای از ثبت تغییرات شرکت ها است. سامانه ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری به نشانی irsherkat.ssaa.ir تنها مرجع رسمی ثبت تغییرات در شرکت ها می باشد.
همچنین است که کلیه خدمات وابسته به اشخاص حقوقی نیز مانند پلمپ دفاتر و… در این سامانه دنبال می شود. پس از وارد شدن به سامانه ثبت شرکت ها، بخش ثبت تغییرات شرکت فقط کافی است تا تصمیم مقتضی را به عنوان انحلال شخصیت حقوقی درج نمایید.
نحوه ثبت اینترنتی انحلال شرکت
ثبت انحلال اشخاص حقوقی از طریق سامانه ثبت شرکت و موسسات غیر تجاری دنبال می شود. پیش از ارسال مدارک به مرجع ثبت استان مربوطه، باید صورتجلسه به درستی تنظیم شده باشد و آئین نامه ها و قواعد مربوطه نیز در آن رعایت شده باشد
بعد از تکمیل اطلاعات در سامانه و ارسال مدارک از طریق پست به اداره ثبت شرکت ها باید منتظر بررسی کارشناسان باشید. در صورتی که مدارک تکمیل باشد و از ضوابط و آئین نامه های اجرایی تبعیت شده باشد، پس از پرداخت هزینه های مربوطه آگهی منتشر می شود
انحلال شرکت ها چگونه انجام می شود؟
انحلال شرکت به سه طریق انجام می شود:
1-از طریق حکم قضایی توسط مراجع ذی صلاح.
2-با تصمیم مدیران، سهامداران (در مجمع عمومی فوق العاده) و اعضاء هیئت مدیره.
3-بواسطه صدور حکم ورشکستگی شرکت.
انحلال شرکت غیر فعال
گاهی یک شرکت بنا به ضرورت به حیات تجاری خود پایان داده و دچار انحلال می شود.
هنگامی که در رابطه با منحل کردن یک شرکت بحث می کنیم، افرادی تصور می کنند که پایان کسب و کار شما در یک شرکت خاص به معنی منحل شدن شرکت می باشد، در صورتی که این تصور اشتباه است.
یک کسب و کار به دلایل مختلفی می تواند به کار خود پایان دهد، اما همه این پایان دادن ها به معنی منحل شدن شرکت نیست، شما به دلایلی مانند ادغام شرکت خود با شرکت های دیگر، راه اندازی کسب و کاری جدید و… می توانِید به فعالیت شرکت خود پایان دهید.
انحلال شرکت سهامی
ممکن است یک شرکت سهامی بنا به دلایل مختلفی منحل شود و بر این انحلال آثار و نتایجی به جود آید، بهطوری که تغییرات در شرکت منحله بهوجود آورد.
با توجه به مواد 199 و 201 لایحه قانونی مصوب 1347 ، انحلال عمدتا به 3 قسمت قابل تقسیم است :
1- انحلال قهری
2- انحلال به تشخیص و تصمیم مجمع عمومی فوقالعاده
3- انحلال به حکم دادگاه
انحلال قهری
هرگاه شرکت ورشکسته شود و حکم ورشکستگی آن صادر گردد، منحل میشود و باید تصفیه گردد و تصفیه آن مطابق مقررات به ورشکستگی است. ورشکستگی تنها موردی است که در آن برای انحلال شرکت، حکم دادگاه ضرورت ندارد. بدیم معنی که حکم ورشکستگی بهطور تلویحی و ضمنی حکم به انحلال است.
انحلال شرکت سهامی به تصمیم مجمع عمومی فوقالعاده
مجمع عمومی فوقالعاده هر زمان که بخواهد، میتواند به تشخیص خود و به هر علتی حتی بدون نیاز به توجیه، حتی با وجود مخالفت صاحبان سهام موسس یا انتفاعی قبل از موعد مقرر شرکت را منحل کند. عدک تغییر در حقوق نوع مخصوصی از سهام شرکت سهامی، در موردی است که شرکت به حیات عادی و معمولی خود ادامه میدهد، نه در موردیکه مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام میخواهد به حیات شرکت پایان دهد.
نتایج انحلال شرکت سهامی
تصفیه و تقسیم دارایی شرکت، از نتایج انحلال شرکت است. تصفیه به معنی تفریق حساب و تعیین بدهکاری و بستانکاری است، که در نتیجه تصفیه، رقم قطعی مبالغ بدهکار و بستانکار مشخص و برابر میشود. شرکت سهامی بهمحض انحلال، (شرکت در حال تصفیه) محسوب میشود، و باید به دنبال نام شرکت، همهجا عبارت “در حال تصفیه” ذکر شود. نام مدیر یا مدیران تصفیه در کلیه اوراق و آگهیهای مربوط به شرکت قید گردد. ماده 206 لایحه و تصفیه امور شرکت سهامی طبق قانون و مقررات لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 24 دی 1347 انجام میگیرد.